CARACTERISTICILE SALE

Exerciții pătrate

Pătratul magic de la Sagrada Familia[ modificare modificare sursă ] Fațada Pasiunii a bisericii Sagrada Família în Barcelonaconcepută de sculptorul Josep Subirachs arată un pătrat magic de ordinea 4: Constanta magică a pătratului este 33, vârsta lui Iisus Cristos în timpul Pasiunii.

Structural, este forte asemănătoare pătratului magic din Melancolia, dar două numere din pătrat, 12 și 16 sunt reduse în două unități 10 și 14 iar de aceea apar repetiții.

Forum AniDeȘcoală.ro

Aceasta permite să se reducă constanta magică cu 1. Construcția Pătratelor Magice[ modificare modificare sursă ] Sunt numeroase forme de a construi un pătrat magic, dar cele mai simple consistă în a urmări anumite configurații sau formule care produc rezultate regulare.

exerciții pătrate

Mai mult, se poate să se impună condiții adiționale pătratului, obținându-se pătrate bi-magice, tri-magice etc. Prin analogie, se pot construi cercuri, poligoane și cuburi magice.

Ordinea efectuării operațiilor

Începând în căsuța centrală a primului rând cu primul număr, umplem diagonala ruptă cu urmatoarele, în sens NV sau NE. Odată umplută prima diagonală, este coborâtă de o exerciții pătrate și se umple a exerciții pătrate în același sens ca și prima, apoi repetând pașii anteriori până se termină pătratul. Evident, se putea începe în orice căsuță centrală a rândurilor sau coloanelor perimetrale, fiind în fiecare caz direcția diagonalelor în afara pătratului și sensul deplasării o dată teminată fiecare diagonală dat prin poziția relativă din centrul pătratului în ceea ce privește căsuța centrală.

Rezultă evident că începănd cu orice altă căsuță suma rândurilor și exerciții pătrate coloanelor va fi constanta magică, dat fiind că poziția relativă a cifrelor va fi aceeași ca și în cazul anterior; totuși, în paralela diagonală a direcției umplute nu se confirmă aceste condiție confirmată în celaltă.

exerciții pătrate

De fapt, alegerea inițială particulară a casuței inițiale răspunde necesității ca în diagonala paralelă direcției care trebuie umplută cele cinci numere centrale ale seriei să fie plasate consecutiv dat fiind că orice alte cinci numere consecutive nu se vor aduna la constanta magică. Pătrate magice de ordin impar II [ modificare modificare sursă ] 25 18 37 Pasul întâi: Se scriu numerele de la 1 la n². Se scrie 1 în casuța superioară a rombului și se urmează în formă oblică ca și în exemplul de mai jos.

exerciții pătrate

Pătratul magic va fi unul înscris în rombul format.