Viziune coerentă
Fără o viziune coerentă a politicilor forestiere batem pasul pe loc Posted on 6 March Sectorul forestier din Romania traversează de 30 ani o nesfârșită tranziție de la sistemul viziune coerentă, când pădurile și prelucrarea lemnului erau în proprietatea statului, la o piață unică comunitară.
O face fără a avea o strategie, fără o viziune și fără un consens cât mai larg cu privire la principiile de dezvoltare a politicii forestiere naționale.
Sectorul forestier din Romania traversează de 30 ani o nesfârșită tranziție de la sistemul comunist, când pădurile și prelucrarea lemnului erau în proprietatea statului, la o piață unică comunitară.
O face fără a avea o strategie, fără o viziune și fără un consens cât mai larg cu privire la principiile de dezvoltare ale politicii forestiere naționale.
Aceasta este problema centrală a sectorului forestier din România, care a generat toate dificultățile pe care le avem astăzi. Așa s-a ajuns ca în România să fie peste de acte normative care reglementează modul de gospodărire a padurilor, adică un hățiș de peste 3.
Anual, mai apar cam două duzini de acte normative care modifică si completează cadrul actual. Singurele constante sunt lipsa de predictibilitate și de transparență.
S-a creeat astfel un cadru legislativ ce conține prevederi contradictorii sau nealiniate cu alte domenii de interes, precum protecția mediului sau dezvoltarea rurală.
Cel mai îngrijorator aspect este faptul că politicile actuale nu vizează obținerea unor rezulte concrete, ci respectarea unor proceduri greoaie, neconcludente, care nu țintesc eficiența și care presupun sarcini administrative, adesea inutile, ce alimentează spirala problemelor. Să păstrăm principiile durabile din silvicultura romanească, pe care să le completăm cu eficiența administrativă și cu noile concepte de dezvoltare durabilă la care Romania a aderat.
Rezultatul este un document de viziune care propune soluții adaptate condițiilor socio-economice actuale și a modului în care societatea percepe problematica gestionării pădurilor.
Am susținut aceste direcții de acțiune și viziune coerentă, în cadrul dezbaterii organizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în legătură cu politicile publice în domeniul silviculturii.