Nevralgia faciala trigeminala

Vedere nevralgică

Gabriela-Simona Man, medic specialist neurolog, Centrul Medical Sanador Nevralgia trigeminală este o condiție rară, ce se caracterizează prin durere paroxistică unilaterală în teritoriul de distribuție al uneia sau mai multor ramuri ale nervului trigemen și care poate fi declanșată de stimuli inofensivi.

pata oarbă în viziunea umană test ocular optician

Clasificată recent de European Academy of Neurology în trei categorii diferite, nevralgia trigeminală trebuie să îndeplinească vedere nevralgică bine definite elaborate de International Classification of Headache Disorders ICHD. Tratamentul nevralgiei trigeminale este medicamentos, iar pacienții cu durere refractară la tratamentul medicamentos în dozele standard sau cu efecte adverse intolerabile pot opta pentru tratament chirurgical.

Introducere Nevralgia trigeminală este considerată a fi una dintre cele mai dureroase condiții din punct de vedere fizic și psihologic pe care o poate experimenta omul. Se manifestă prin durere facială neuropatică ce se caracterizează prin durere paroxistică unilaterală în teritoriul de distribuție al uneia sau mai multor ramuri ale nervului trigemen și este declanșată de stimuli inofensivi.

Nevralgia faciala trigeminala

Epidemiologie Incidența nevralgiei trigeminale este raportată variabil între studii,  între 4,3 și 27 de cazuri noi la Femeile sunt de aproximativ două ori mai afectate decât bărbații, majoritatea cazurilor apărând după vârsta de 50 de ani [1]. Hipertensiunea arterială crește riscul de apariție a nevralgiei de trigemen [5], din cauza arterelor care devin tortuoase.

Hipertensiunea arterială în sarcină Clasificare În anul European Academy of Neurology EAN [7] a adoptat o nouă clasificare pentru nevralgia trigeminală în trei categorii diferite: nevralgia trigeminală idiopatică fără compresie neurovasculară sau compresie neurovasculară fără modificări morfologice ale rădăcinii trigeminale ; nevralgia trigeminală clasică ca rezultat al compresiei neurovasculare cu modificări morfologice ale rădăcinii trigeminale ; nevralgia trigeminală secundară ca rezultat al patologiilor neurologice majore precum scleroza multiplă sau tumori de unghi ponto-cerebelos.

În această clasificare termenul de nevralgie trigeminală primitivă descrie pacienții cu nevralgie trigeminală idiopatică ca și pe aceia cu nevralgie trigeminală clasică.

Nevralgia trigeminală: actualități de diagnostic și tratament - Revista Galenus

De asemenea au fost clasificate două fenotipuri: nevralgia trigeminală pur paroxistică doar cu durere paroxistică ; nevralgia trigeminală cu durere continuă concomitentă pacienți cu durere continuă suplimentară între paroxisme cu aceeași distribuție și în aceeași perioadă cu durerea paroxistică. Fiziopatologie În nevralgia trigeminală primitivă idiopatică și clasică mecanismul primar de producere este demielinizarea focală a aferențelor primare în apropierea intrării extraaxial sau intraaxial a rădăcinii trigeminale în punte [8,9,10].

  • Efectul uleiului de ricin asupra vederii
  • Examinarea vederii aproape
  • Nevralgia faciala trigeminala
  • Factorul medical implică existența unei experiențe neplăcute senzoriale sau emoționale, asociată cu o leziune tisulară actuală.

Studii anatomice au arătat că această zonă reprezintă un loc de vedere nevralgică minimă o zonă de rezistență mai scăzută sau cu susceptibilitate mai mare pentru distrugeredeoarece este locul unde celulele schwann sunt înlocuite de oligodendroglii pentru a forma teaca de mielină.

Aferențele primare lezate la nivelul zonei de demielinizare focală se consideră că devin o sursă de generare ectopică a impulsurilor, axonii demielinizați devenind hiperexcitabili.

  1. Paraliziile faciale; sechelele post AVC accident vascular cerebral Hemiparezele, paraparezele etc.
  2. Nevralgia poate afecta orice parte a corpului, generând dureri cu grade diferite de severitate, de la senzații suportabile, până la dureri severe.
  3. Exercițiile oculare îmbunătățesc vederea
  4. Nevralgia - Alerta ORL
  5. nevralgie - English translation – Linguee
  6. Durerea în afecțiunile ORL - Viața Medicală

Spontan sau din cauza unui stimul mecanic local direct precum pulsația arterei este generată activitatea ectopică, descărcări de înaltă frecvență și transmisie efaptică în fibrele nervoase sănătoase. În final, există unele dovezi care sugerează că hiperactivitatea aferențelor primare în mod secundar induce sensibilizarea centrală a neuronilor din nucleul trigeminal spinal sau chiar modificări mai centrale [10,12].

În nevralgia trigeminală secundară, mecanismul fiziopatologic este aproape același ca în nevralgia idiopatică și clasică, dar etiologia este dependentă vedere nevralgică leziunea structurală specifică, cel mai frecvent o placă de scleroză multiplă ce afectează rădăcina trigeminală sau o leziune ocupatoare de spațiu în cisterna cerebelo-pontină precum tumori epidermoide, meningioame, neurinoame, malformații arteriovenoase sau anevrisme.

Semne de nevralgie în inimă și cauza bolii - Vasculita September

Prezentare clinică Durerea în nevralgia trigeminală primitivă și secundară are anumite caracteristici [13] ce vor fi expuse în continuare. Durata de timp și calitatea durerii Nevralgia trigeminală primitivă este caracterizată de durere intensă, scurtă, cu debut brusc, descrisă de pacienți ca o durere asemănătoare unui șoc electric sau ca un junghi. Mai puțin frecvent durerea este descrisă ca măcinare sau despicare, rareori ca senzație de arsură.

Durerea paroxistică este foarte scurtă, durează între 3 și 20 secunde, are debut și vedere nevralgică brusc, uneori apare în salve ce constituie un atac cu durată între minute.

Între episoadele acute, majoritatea pacienților sunt asimptomatici.

tratamentul viziunii de iarbă de grâu cum să recâștigi vederea exercițiului ocular

Atacurile pot apărea vedere nevralgică câteva ori pe zi în formele benigne sau pot atinge un status de stare de rău în formele mai severe. Când are loc un atac, pacientul oprește toate mișcările luând o atitudine specifică caracteristică de tic facial dureros. Această fază dureroasă poate fi urmată de o fază motorie cu contracție localizată a mușchilor specifici, urmată uneori de o grimasă clonică ce afectează întreaga hemifață.

Nevralgia de trigemen

În cele din urmă, poate apărea o fază vasomotorie cu congestia hemifeței, edemațierea conjunctivei, lăcrimare și hipersecreție nazală sau orală. Între atacuri pacienții nu au simptome cu excepția anxietății că urmează un nou atac. Pacienții cu nevralgie trigeminală clasică și idiopatică au remisiune adesea completă cu intervale fără durere, care durează de la săptămâni până la ani, cel mai frecvent câteva luni [14]. Unii pacienți cu nevralgie primitivă sau secundară suferă de durere continuă concomitentă, surdă, arzătoare sau sub formă de furnicături între paroxisme.

unde să întoarcem vederea viziunea este hipermetropie cum se restabilește

Distribuția durerii continue coincide cu cea a durerilor paroxistice, iar fluctuațiile de intensitate, precum și perioadele de remisie și reapariție sunt paralele cu cele ale durerii paroxistice. Este situată strict în teritoriul trigemenului și în general limitată la una dintre ramuri, dar poate difuza și în alte ramuri.

Semne de nevralgie în inimă și cauza bolii

Cel mai frecvent este afectată ramura maxilară, vedere nevralgică debutând de la buza superioară, aripa nasului și gingia maxilară. Ramura mandibulară este a doua cea mai afectată ramură, cu durere de obicei la nivelul varfului bărbiei, buza inferioară, regiunea dinților mandibulari. Ramura oftalmică este mai rar implicată, iar durerea este prezentă în teritoriul supraorbitar. Nevralgia oftalmică este adesea secundară, vedere nevralgică ales când este localizată strict în acest teritoriu.

Localizarea preferențială a nevralgiei este in teritoriul maxilar, mandibular și apoi la nivelul celor două ramuri în asociere. Nevralgia trigeminală primitivă este observată cel mai frecvent pe dreapta. Circumstanțe declanșatoare Atingerea zonei declanșatoare, o zonă specifică de tegument sau mucoasă este cea mai obișnuită circumstanță de producere a nevralgiei tigeminale primitive.

O persoană poate avea una sau mai multe zone declanșatoare situate în general în șanţul nazolabial al buzei superioare pentru nevralgia maxilară sau marginea gingivo-alveolară a mandibulei pentru nevralgia mandibulară.

Zonele de declanșare se pot suprapune în cazul nevralgiilor trigeminale cronice. Mai rar, zona declanșatoare este situată în afara teritoriului afectat de nevralgia trigeminală primitivă, care fie este o altă ramură a nervului trigemen, fie teritoriul C2-C3.

Autentificare

Există o latență a durerii declanșate, care se extinde progresiv în jurul teritoriului dureros și persistă un anumit timp după întreruperea stimulului. Fenomenul de sumație temporo-spațială a fost de asemenea observat cu durerea din ce în ce mai intensă și extinsă ca răspuns la stimulări repetitive. Pacienții pot încerca să prevină un atac prin aplicarea de presiune pe zona declanșatoare, ei de asemenea încearcă să evite orice stimulare mecanică de intensitate scăzută a refacerea vederii în caz de meningoencefalită declanșatoare, care în mod normal nu ar fi dureroasă spălarea, bărbieritul, machiajul, spălarea pe dinți.

Atacurile dureroase pot fi de asemenea declanșate indirect de temperaturi scăzute, vânt sau situații vedere nevralgică vorbit, râs, masticație, înghițire, bărbierit impunând un comportament de evitare față înghețată.

Pacienții încearcă să fie perfect imobili evitând să vorbească sau cu greu își mișcă buzele și se tem de activități obișnuite precum mâncatul, spălarea feței, periajul dinților, care devin activități imposibile.

Totul despre nevralgie- simptome, cauze și tratament

Atacurile apar rar în cursul somnului. Perioada refractară Fiecare atac dureros este urmat de o perioadă refractară în cursul căreia durerea nu poate fi declanșată de un stimul.

Pacienții pot folosi această perioadă refractară pentru a efectua gesturi de care se tem. Nevralgia trigeminală secundară sclerozei multiple este adesea observată la pacienți între 40 și 50 de ani, este mai obișnuită la femei decât la bărbați și afectează partea dreaptă mai frecvent decât pe cea stângă. De obicei durerea implică vedere nevralgică oftalmică, deși pot fi de asemenea afectate celelalte diviziuni ale nervului trigemen. Tulburări de sensibilitate precum hipoestezia vedere nevralgică anestezia sunt adesea prezente.

Totuși absența acestora nu exclude prezența unei cauze subiacente, adică nu exclude forma secundară de nevralgie trigeminală. Glioblastomul, o tumoră cu prognostic rezervat Diagnostic Diagnosticul de nevralgie trigeminală se bazează pe identificarea simptomelor caracteristice, pe istoricul detaliat al pacientului și o evaluare vedere nevralgică minuțioasă.

Nevralgia trigeminală trebuie să îndeplinească criteriile International Classification of Headache Disorders ICHD : Cel puțin 3 atacuri de durere facială unilaterală care să îndeplinească criteriile B și C; Durerea apare în una vedere nevralgică mai multe ramuri ale nervului trigemen fără iradiere în afara distribuției trigeminale; Durerea are cel puțin 3 dintre următoarele caracteristici: Apare în atacuri paroxistice ce durează de la o fracțiune de secundă la 2 minute; Intensitate severă; Are calitate de șoc electric, împușcătură, înjunghiere sau este ascuțită; Este precipitată de stimuli inofensivi la nivelul părții afectate a feței.