Boala computerizată, Vizualizarea imaginilor
Conținutul
Informatii Medicale Tomografia computerizata — cand si cum este utila? Daca in anii trecuti multiple boli erau descoperite doar prin interventii de natura chirurgicala sau autopsii, in prezent, Computerul Tomograf CT a ajutat specialistii sa diagnosticheze mult mai usor bolile.
Totodata, a revolutionat si domeniul diagnosticarii radiologice. Computerul Tomograf este o examinare nedureroasa, de cea mai mare acuratete, rapida si iradianta. Acesta combina razele X cu o tehnologie computerizata avansata și permite vizualizarea oaselor, organelor, inimii, vaselor de sange, oferind detalii precise si importante.
Medic specialist Radiologie - Imagistica medicala Sef lucrari Catedra de anatomie O tomografie computerizata TC reprezinta o metoda de diagnostic imagistic ce foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor corpului. In timpul unei investigatii prin tomografie computerizata TCpacientul este pozitionat pe o masa glisanta, atasata la scanner-ul CT, care este un dispozitiv de forma circulara. Scanner-ul CT trimite raze X prin zona corpului care urmeaza a fi studiata. Fiecare rotatie a scanner-ului dureaza mai putin de o secunda si ofera o imagine in sectiune transversala a regiunii de examinat.
CT este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice si in explorarea zonei toracice. Este o examinare ieftina si tolerata cu usurinta de catre pacienti. De mentionat este faptul ca, inainte de o astfel de investigatie, este necesara efectuarea unor analize de laborator care sa ateste o buna functie renala.
Datorita tehnologiei care a avansat in ultimii ani cu rapiditate, exista computere tomograf moderne care reusesc sa scaneze mai multe zone ale corpului intr-un timp relativ scurt, pacientii fiind supusi boala computerizată doze scazute de radiatie. Durata unei astfel de investigatii difera in functie de zona supusa examenului, dar in general, este vorba doar de cateva minute in care pacientul este examinat si in care trebuie sa stea nemiscat.
Principalele utilizari ale tomografiei computerizate sunt: examinarea CT a capului examinarea CT a coloanei vertebrale examinarea CT a membrelor examinarea CT abdominala si pelvina examinarea Boala computerizată a sinusurilor Specialistii afirma ca CT nu poate sa depisteze orice boala de care pacientii sufera.
De exemplu, bolile stomacale, ale duodenului, intestinului gros si subtire sau bolile localizate in esofag, niciuna dintre acestea nu pot fi depistate de examenul Computerului Tomograf.
CT vs RMN Ce afecțiuni poate depista tomografia computerizată în funcție de zona investigată Tomografia computerizată este utilizată pentru investigația diferitelor părți ale corpului cu scopul de a identifica anumite probleme de sănătate: toracele - cu ajutorul tomografiei computerizate pot fi investigate posibile afecțiuni ale inimii, aortei, plămânilor și esofagului. Afecțiunile care pot fi descoperite la scanare sunt infecțiile, cancerul pulmonar, embolia pulmonară sau anevrismele și, totodată, tulburare vizuală investiga gradul de răspândire boala computerizată a cancerului la nivelul toracelui sau în alte părți ale corpului abdomenul - tomografia computerizată este utilizată pentru a descoperi abcese, chisturi, infecții, tumori sau anevrisme, diferite corpuri străine, hemoragii, ganglioni limfatici măriți, apendicită, boala inflamatorie intestinală sau diverticulita boală la nivelu colonului care apare de obicei după vârsta de 40 de ani tractul urinar - poate fi detectată apariția pietrelor la nivelul rinichilor, a blocajelor, tumorilor, infecțiilor sau a altor probleme renale. O tomografie computerizată specială, numită urografie CT, poate detecta o litiază renală pietre la nivel renal sau o prostată mărită hiperplazie benignă de prostată fără a fi necesare și alte investigații ficatul - tomografia computerizată poate descoperi apariția unei tumori, hemoragii sau alte afecțiuni hepatice la nivelul ficatului pancreasul - pot fi identificate tumori sau inflamații ale pancreasului pancreatita vezica biliară și căile biliare principale - tomografia computerizată poate identifica cauzele unui blocaj la nivelul căilor biliare glandele suprarenale - poate identifica apariția unor tumori sau creșterea în volum a glandelor splina - tomografia computerizată identifică leziunile traumatice ale splinei și determină dimensiunea acesteia membrele - tomografia computerizată identifică probleme ale picioarelor, brațelor, umerilor, coatelor, mâinilor, articulațiilor, șoldurile, genunchilor sau gleznelor. Boala computerizată poate fi utilizat și pentru ghidarea acului în timpul drenării unui abces sau în timpul biopsiei recoltare a unei mostre de țesut pentru analize în scopul diagnosticării unei boli Pregătirea pentru examenul CT și ce trebuie să știe medicul Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată nu este un proces complicat.
Medicii recomada efectuarea unei tomografii computerizate atunci cand pacientii se confrunta cu urmatoarele tipuri de afectiuni: la plamani, ficat, tiroida, splina sau la glandele suprarenale.
Cu ajutorul Computerului Tomograf pot fi depistate cu precizie: fracturile osoase, calcificarile, hemoragiile și evaluarea parenchimului pulmonar.
Atunci cand sunt examinate vasele sangvine sau ale organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de iod, care se excreta la nivel renal. Share this post.